Pazarlamanın 5 adet temel faydası vardır bunlar;
  1. Şekil faydası
  2. Yer faydası
  3. Zaman faydası
  4. Mülkiyet Faydası
  5. İtibar Faydası
Şekil Faydası: Pazarlamanın şekil faydası üretilecek olan malların hangi şekilde hangi ebatta ve boyutta imal edileceğine pazarlama departmanının sunacağı bilgilerden faydalanılarak yapılır. Sonuçta yapılan üretim pazarlama faaliyetinin elde edeceği tüketici istekleri doğrultusunda yapılır. İşte buda pazarlamanın şekil faydasını yaratmış olur.

Yer Faydası: Mal ve hizmetlerin üretildiği yerler tüketicilerden genelde uzakta bölgelerde yapılır. Üretilen mal ve hizmetlerin tüketicilere ulaştırılması gerekmektedir. Bu üretilen mal ve hizmetlerin müşteriye ulaşmasını sağlamak bir pazarlama faaliyetidir. Bu da pazarlamanın yer faydasını oluşturur.

Zaman Faydası: Bazı malların her mevsim üretilememektedir  ve bazen zorulu olarak her mevsim tüketilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı bu malların üretildiği mevsimlerde depolanıp muhafaza edilerek her mevsimde tüketiciye ulaşması sağlamak pazarlamanın zaman yönünden faydasını yaratmış olur.

Mülkiyet Faydası: Tüketicilerin bir maldan faydalanabilmesi için mülkiyetinin tüketiciye intikal ettirilmesi gerekmektedir. Yani o malı tüketicinin kendisine getirilerek satılması gerekmektedir. Bu da pazarlamanın zaman faydasını doğurmuş olur.

İtibar Faydası: Bazı malları tüketmek kişilere belli bir itibar sağlar az gelişmiş olan ülkelerde. Bu itibarın nedeni ihtiyacın karşılanmasından ziyade gösteriş yapmaktır. İşte burada pazarlamanın etkisi büyüktür. Bu da pazarlamanın itibar faydasını yaratmış olur.

About Unknown

Merhaba, Mezunlar Haber okurlarımıza yardım etmek için açtığımız bir sitedir. Görüş, Öneri ve Şikayetlerinizi sayfanın sağ alt tarafındaki iletişim bölümünden bize ulaştırırsanız elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. Mülkiyet Faydası: Tüketicilerin bir maldan faydalanabilmesi için mülkiyetinin tüketiciye intikal ettirilmesi gerekmektedir. Yani o malı tüketicinin kendisine getirilerek satılması gerekmektedir. Bu da pazarlamanın ***mülkiyet*** faydasını doğurmuş olur.

    YanıtlaSil
  2. Bu kavramları ilk olarak Osman Altuğ hocanın bir yayınında dinledim. İnternetten araştırdığımda buraya denk geldim.
    Konu daha ayrıntılı açıklanırsa sevinirim.
    Genel konular hakkında yazı yazdığımız sitemize
    bekleriz.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil