Soğuk Yerel Rüzgarlar
Karayel: Ülkemize kuzeybatı yönünden sokulur. Daha çok Marmara ve Batı Karadeniz'de etkilidir. Balkanlardan soğuk hava getirir.

Yıldız: Ülkemize kuzeyden sokulan bir rüzgar türüdür. Balıkçılar Kutup Yıldızından dolayı bu şekilde isimlendirmişlerdir. Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde daha etkilidir. Yağmur ve karla karışık fırtına getirir.

Poyraz: Ülkemize kuzeydoğudan sokulan bir rüzgar türüdür. Kışın soğuk, ayaz ve kar getirir. Erzurum-Kars Bölümünde daha fazla etkilidir. Kışların daha sert yaşanmasına neden olur.

Sıcak Yerel Rüzgarlar
Lodos: Ülkemize güneybatıdan sokulan bir rüzgar türüdür. Akdeniz ve Ege'de yağış, Marmara'ya fırtına getirir. Sıcak ve nemli bir yapıya sahiptir. Etkili olduğu dönemlerde aşırı yağışlara neden olur bu da sel ve taşkınlara neden olabilir.

Kıble: Ülkemize güneyden sokulan bir rüzgar türüdür. Akdeniz kıyılarında etkilidir. Toroslara yağış getirir. Sıcak ve nemli bir karakteristiği vardır. Akdeniz Bölgesinin nemli olmasınında bu rüzgarın rolü büyüktür.

Samyeli: Ülkemize güneydoğudan Suriye ve Irak üzerinden sokulan bir rüzgar türüdür. Çöllerin sıcak ve kurak havasını getirir. Kuraklık ve buharlaşmaya neden olur. Diğer adı keşişleme rüzgarıdır.

About Unknown

Merhaba, Mezunlar Haber okurlarımıza yardım etmek için açtığımız bir sitedir. Görüş, Öneri ve Şikayetlerinizi sayfanın sağ alt tarafındaki iletişim bölümünden bize ulaştırırsanız elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yaz