Somut İşlemler Dönemi
Somut işlemler dönemi kpss eğitim bilimleri gelişim psikolojisi içinde Piaget’in bilişsel gelişim dönemleri içinde 3. sırada yer almaktadır. Daha önceki gelişim psikolojisi konularında duyusal motor dönemi ve işlem öncesi dönem konularını işlemiştik. Bu bölümde de somut işlemler dönemi konusunu ele alacağız.
Somut İşlemler Dönemi (7-11)
Somut işlemler dönemi ile birlikte çocukların bilişsel gelişiminde büyük ölçüde değişiklikler ortaya çıkar. Soyut düşünme evresine hazırlıklar bu dönemle birlikte başlar.
Kpss eğitim bilimleri somut işlemler dönemi özellikleri şunlardır:
Kpss gelişim psikolojisi somut işlemler dönemi ile ilgili karşımıza çıkacak olan kavramları açıklayalım.
Odaktan Uzaklaşma (Dağılma)
Bu beceriyi kazanan çocuklar artık nesnelerin ve olayların sadece görünüşlerine odaklanmaktan kurtulurlar. Bir nesne ya da olayı sahip olabileceği diğer özellikler açısından da ele almayı başarırlar.
Tersine Çevirebilirlik
Fiziksel ya da zihinsel bir eylemin tersine çevrilebileceğinin anlaşılmasıdır. Hem ileriye hem de geriye doğru düşünebilmelidir. Tersine çevrilebilme özelliği ile matematikteki temel dört işlem yapılabilir.
A, B’den büyük diyen Ahmet, aynı zamanda B A’dan küçüktür diyebilmektedir.
Bir çocuğun ilköğretime başlaması için somut işlemler dönemi içine girmesi gerekir.
Sınıfa Dahil Olma İlkesi
Alt sınıfların daha üst sınıfların içerisinde olduğunu ve parça bütün arasındaki ilişkiyi kurabilmektir.
Şeftalinin bir meyve olduğunu söyleyen Kübra, artık elma, kiraz, karpuz gibi yiyeceklere de meyve demektedir.
Tümevarımsal Mantık
Özelden genele ya da parçalardan genel kurallara geçiş şeklinde akıl yürütme yeteneğidir. Somut işlemler dönemi içinde kazanılır.
Korunum
Bir madde ya da madde grubunun görüntüsel ya da konum olarak değişse bile diğer birçok özelliğinin değişmeyeceği ilkesidir.
5 parçaya bölünen elmanın 2 parçaya bölünen elmayla aynı olduğunu savunan bir çocuk korunumu kazanmış demektir.
Piaget’e göre somut işlemler dönemindeki beceriler aynı anda ortaya çıkmamaktadır. Becerilerin bazıları diğerlerine göre daha önce görülür. Yani bir ardışıklık söz konusudur.
Kpss eğitim bilimleri gelişim psikolojisi içindeki Piaget’in bilişsel gelişim dönelerinde yer alan Somut İşlemler Dönemi tamamlanmıştır. Bir sonraki kpss gelişim psikolojisi konusu Piaget’in bilişsel gelişim dönemlerinden sonuncusu olan Soyut İşlemler Dönemi olacaktır.
Hiç yorum yok: