Fiziksel Gelişim
Fiziksel gelişim kpss gelişim psikolojisi konu dahilindedir. Fiziksel gelişim, psikomotor gelişim, bedensel gelişim ya da devinimsel gelişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel gelişim konusunu doğum öncesi dönem, bebeklik dönemi, ilk çocukluk dönemi, son çocukluk dönemi ve ergenlik dönemi olarak ele alacağız.
Fiziksel Gelişim
Kpss gelişim psikolojisi içinde fiziksel gelişim 5 bölümde incelenmektedir.
1) Doğum Öncesi Dönem
Saç, deri, tırnak.
Kas, iskelet, dolaşım ve sindirim sitemleri, salgı bezleri.
Tüm iç organlar.
0-6 Ay arası bebekler, biberonu tutabilir, nesnelere ulaşır, sırtüstü yatma durumundan yüzüstü yatma durumuna geçebilir ve birçok refleksif davranış sergileyebilir.
6-12 ay arası bebekler, az refleksif davranış gösterir, desteksiz oturur, yerde sürünür ve bir yere tutunarak ayağa kalkabilir.
12-18 ay arası, yürümeye başlar ve merdivenden emekleyerek çıkabilir.
18-24 ay arası, koşmaya başlar, koltuğa tırmanabilir, tekerlekli oyuncakları itip çekebilir, basit yapboz tamamlar, 6 kata kadar kule yapabilir, bağırsakların denetimini kazanır.
2) Bebeklik Dönemi (0-2)
2-3 yaş arası çocuklar, üç tekerlekli bisiklete biner, atlar, topu iki eliyle tutabilir, merdivenleri tutunmadan çıkar, sidik torbasının denetimini kazanır, bardağı tutup suyu içebilir, tek ayak üstünde dengede durabilir, topu tekmeleyebilir.
3) İlk Çocukluk Dönemi (3-6)
3 yaşındaki bir çocuğa top atıldığında elleriyle değil de iki koluyla yakalaması.
İğneden iplik geçirme, ince uçlu kalem kullanma vs.
3-4 yaş arası çocuklar, düşmeden koşar, kollarına atılan büyük bir topu tutabilir, merdivenleri rahatça çıkar, büyük düğmeleri ilikleyebilir, kalemi başparmak ile iki parmak arasında tutabilir.
4-5 yaş arası çocuklar, hızlı koşar, alçak bir duvarın üstünde yürüyebilir, kendi kendine giyinebilir, büyük oyuncakları taşıyabilir, kare ve üçgeni kopyalayabilir, kağıdı çizili yerinden makasla kesebilir, ipi boncuklardan geçirebilir ancak iğneden geçiremez.
5-6 yaş arası çocuklarda fiziksel gelişim, tek ayağı üzerinde zıplayabilir, top oyunlarını oynar, iki tekerlekli bisiklete binebilir, ayakkabı bağcıklarını bağlayabilir, fermuarı birleştirebilir, küçük düğmeleri ilikleyebilir ve bir nesneye ulaşırken baş, beden ve kollarını eşgüdümlü olarak çalıştırabilir.
4) İkinci Çocukluk – Okul Dönemi (7-11)
5) Ergenlik Dönemi (12-18)
Kpss gelişim psikolojisi fiziksel gelişim konusunda bilmemiz gereken bir diğer önemli nokta da birincil ve ikincil cinsiyet özellikleridir.
Birincil Cinsiyet Özellikleri: Üreme fonksiyonu ile ilgili erkeklerde penis ve testisler, kızlarda ise rahim ve yumurtalıklardaki özellikler birincil cinsiyet özellikleridir.
İkincil Cinsiyet Özellikleri: Vücudun kıllanması, göğüslerin büyümesi, ciltteki pütürleşme, ses tonu, sivilceler, kalçaların genişlemesi gibi, kısaca cinsel olgunlaşmanın gözle görülebilir özelliklerini kapsamaktadır.
Kızlar erkeklerden önce ergenliğe girerler.
Kpss eğitim bilimleri gelişim psikolojisi dersine ait Fiziksel Gelişim konusu tamamlandı. Bir sonraki kpss gelişim psikolojisi konusu Bilişsel Gelişim Kuramı olacaktır.
Hiç yorum yok: