Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Yeni Şafak Başkent Ankara bürosunu ziyaret ederek, Başkent Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi, Başkent Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu ile muhabirler Yasemin Asan ve Nil Gülsüm'ün sorularını yanıtladı. Başbakan Davutoğlu'nun ziyareti, iş ve teknik liseler konusundaki yeni projelere, okulların yakılmasına, imam hatip tartışmalarına, okullarda ibadethane açılmasına ve muallim atamalarına ilişkin pek fazla konuda mühim mesajlar verdi. Öğretmen Yetiştirme Strateji Belgesi hazırladıklarını ve Ocak ayında açıklayacaklarını belirten Avcı, muallim atamaları konusunda 'yeni mezunlarda bir yığılma olmayacak' diye söyledi.
YIĞILMA OLMAYACAK
Aralık ayında yapacakları şurada öğretmenlerin niteliklerinin artırılması teması çerçevesinde muallim yetiştirme parametrelerini tartışmaya açacaklarını ifade eden Avcı, 'Oradan alacağımız geri dönüşleri de hesaba katarak Ocak ayında muallim strateji belgemizi açıklayacağız. Bu vesika, önümüzdeki senelerde hangi kaynaklardan hangi nitelikte muallim yetiştireceğimizin çerçevesini çizecek' diye söyledi. Avcı, 'Bu proje yaşama geçtiğinde yeni mezunlarda bir yığılma olmayacak. Eskiden birikmiş bu birikim devam eder. Bu birikimleri de farklı alanlarda istihdam etmek ve yeni eğitim modüllerini geliştirmek için çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.
BAŞBAKAN'IN ÖNERİLERİ OLDU
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlığı ziyareti sırasında muallim yetiştirme konusunda önerilerde bulunduğunu söyleyen Bakan Avcı, 'Başbakan'ın tüm faaliyetlerimize alaka göstermesinden bakanlık olarak fazla mesut olduk. Çalışmalarımız, projelerimiz ve perspektifimiz konusunda bilgi verdik. Başbakan'ın ikaz ve önerileri oldu' diye söyledi. 'Başbakan'ın bilhassa muallim yetiştirme düzenimize ilişkin yaptığı öneriler bizim için anlamlı ve önemliydi' diyen Avcı, Aralık ayında yapacakları Milli Eğitim Şurası'nın 4 temasından birinin muallim niteliğinin artırılması olduğunu açıkladı.
DAVUTOĞLU, MESLEK LİSELERİNE AYRI ÖNEM VERİYOR
Okul çevresinde öğrencileri hedef alan uyuşturucu çetelerine karşı mektep güvenliğini de bu şurada tartışacaklarını belirten Avcı, Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretinde kendilerini en fazla sevindiren başka konunun ise mesleki ve teknik liseler ile ilgili projelerine destek vermesi ve hususi alaka göstermesi olduğunu ifade etti. Avcı, 'Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB, TESK ve bu okulların mezunlarını istihdam edecek tüm sivil cemiyet kuruluşlarının bu sürece daha aktif olarak katılması için yeni model üzerinde çalışıyoruz' diye söyledi. Okullardaki ibadethaneler tartışması konusunda da Avcı, 'Daha önceki yönetmelikte 'ibadethane açılabilir' vardı. Ama hepimizin bildiği ibadethaneler genellikle bodrum katlarında oluyordu.Buna çeki seviye vermek için yönetmeliğe 'ibadethanelerin tabii fer alan yerlerde açılır' ibaresini koyduk. İbadet yerlerinin standartlarını netleştirdik' diye söyledi.
Tercih ettiği okula yerleşen yüzde 93
TEOG sistemi ile yerleştirilen öğrenciler konusunda bilgi veren Nabi Avcı, '1 milyon 291 bin öğrenciden 1 milyon 136 talebe tercih yaptı. Bunun sonucunda 1 milyon 57 bin talebe yazdığı 15 tercihinden birine yerleşti. Öğrencilerin yüzde 93'ü A grubundan tercih yaptığı okula yerleşti 'diye söyledi. 'Daha da güzeli bu öğrencilerin yarıdan fazlası, yani 550 bini ilk 3 tercihine yerleşti' diyen Avcı, A tercihinden birine yerleşemeyen 78 bin 477 öğrenciyi de B grubundan tercih yaptığı okullardan adresine müsait olana göre yerleştirdiklerini ifade etti.
SİSTEME TERCİH GİRMEYENLER VAR
Avcı, 134 bin 788 öğrencinin hiç sisteme girmediğini belirterek, 'Eğitim mecbur olarak 12 sene olduğu için biz bu öğrencileri de bir şekilde yerleştirmek durumundayız.
Bu hiç tercih yapmayan öğrenciler hususi okula gidecekler. İlkokulu, ortaokulu özelden okumuşlar ve liseyi de özelde okuyacaklar. Ondan ötürü da devlet okulunu tercih yapmadılar' şeklinde konuştu.
İlk defa kürtçe muallim atanıyor
Cumhuriyet tarihinde ilk kez 18 Kürtçe öğretmenine kadro vereceklerini söyleyen Avcı, iki yıldır Kürtçeyi seçmeli dersler listesine aldıklarını belirtti. Avcı, 'Hem de bunu isteyene Kurmanci isyene Zazaki olarak veriyoruz. En az 10 talebe Kürtçe seçmeli ders almak istiyoruz derse açıyoruz' diye söyledi. Geçen yıl 30 bin öğrencinin Kürtçe seçmeli dersi seçtiğini söyleyen Avcı şunları dedi: 'Şimdiye kadar Kürtçe muallim için kadro açmıyorduk. Bu sene ilk defa Kürtçe muallimi alacağız. Diyarbakır, Batman, Şırnak'taki okullarda daimi olarak Kürtçe seçmeli dersi seçiliyor. Onun için oradaki okullara kadrolu muallim atayacağız. 18 Kürtçe öğretmenine kadro vereceğiz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kadro vereceğiz.' Avcı, Yardımcı kitap diye bir mecburiyetin olmadığını ifade ederek, bu konuda gelen şikayet üzerine bazı okullara müfettiş gönderdiklerini belirtti.
Eylül sonuna kadar atama serbest
Yerleştirmelerden memnun olmayan öğrenciler çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Avcı, 'Yerleştirdik fakat pek fazla talebe okuldan memnun kalmayabilir. Özel okula gidenler sayesinde boşluklar oldu. Öğrenci 8. tercihine yerleşmiş fakat 7. tercihinde abes kontenjan oluşmuş oraya gitmek isterse diye serbest atama sistemi açıldı' diye konuya açıklık getiren Avcı, 'Nakillerde abes kontenjanları duyuru ediyoruz. Eylül ayı sonuna kadar biz abes kontenjanları duyuru edeceğiz' şeklinde konuştu. Cuma günleri abes kontenjanları duyuru ettiklerinin anlatan Avcı, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri nakiller için müracaat yapılabileceğini açıkladı. Eylül ayından sonra hala isteği dışında mektep türüne veya evine fazla ırak yerleşen öğrenciler olabileceğini ifade eden Avcı, 'Eylül ayı sonunda da bunların durumuna bakacağız. Kendilerini evlerine en yakın okula yerleştirmek üzere ayrıca çalışacağız' diye söyledi.
İmam Hatip'i tercih edenler kontenjanı aştı
TEOG sisteminde hangi okulda ne kadar kontenjan olduğunu ve ne kadar öğrencinin yerleştiğini anlatan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İmam Hatipler için ayrılan kontenjanın 216 bin 190 olduğunu, ancak 359 bin öğrencinin İmam Hatip okullarında okumak için tercih yaptığını belirtti. Avcı konuyu şöyle anlattı: '359 bin öğrencinin 15 tercihinden biri imam hatip lisesi. A grubundan 94 bin talebe birinci sıraya imam hatip yazmış. Bu çerçevede 216 bin 190 öğrenciyi İmam Hatip okullarına yerleştirdik. Birinci tercihi İmam Hatip olduğu halde bu okullardan birine yerleşemeyen talebe sayısı ise 40 bin.' Geçen sene İmam Hatip okullarından 62 bin öğrencinin mezun olduğunu ifade eden Avcı, 'Bu sene 202 bin yeni kayıt mevcut' diye söyledi. İmam Hatip okulları konusunda dün gazetemizde çıkan haberde de kontenjanın üstünde talep geldiği ve velilerin bakandan yeni mektep talep ettiği belirtiliyordu.
İzinsiz mektep açılırsa kapatırız
Doğu bölgelerinde uygunsuz ve izinsiz açılan okullar hakkında ise Avcı, 'Okul mevzuatında bir kuruma mektep denebilmesi için evvel Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alınması gerekiyor. Bu Kürtçe eğitim veren için de geçerli. Türkçe eğitim içinde, imam hatip içinde, sanat okulu içinde bu böyle. İstanbul'da sanat okulu açtım derse bizden izin alamadan açarsa orayı da kapatırız' diye söyledi. Okulların yakılmasının fazla gücüne gittiğinin altını çizen Bakan Avcı, Türkiye devleti, milleti eğitime bu kadar kaynak ayırmaya çalışırken bu şekilde olayların olması kendilerini fazla üzdüğünü, rencide ettiğini ifade etti.
Dershaneden hususi okula dönüşmek isteyen 593 kurumun müracaat yaptığını ifade eden Avcı, 'Yüzde 10 tahattüt altına girdi. Birinci dönemde müracaat yapanlar teşviklerden daha çok yaralanacak. Son dakika gelen kurumlar daha az teşvikten yararlanacak' diye söyledi. Bakan Nabi Avcı, devlet okulu ve hususi okullara bu sene, yekün 210 milyon ücretsiz kitap dağıtıldığını dedi.


Kaynak: Yenişafak İnternet

About Unknown

Merhaba, Mezunlar Haber okurlarımıza yardım etmek için açtığımız bir sitedir. Görüş, Öneri ve Şikayetlerinizi sayfanın sağ alt tarafındaki iletişim bölümünden bize ulaştırırsanız elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yaz