» » » » 2716 kişinin telefonuna 2010 KPSS incelemesi

2010 KPSS soruşturmasında savcı; mahkemeden 2 bin 716 kişinin cep telefonu verilerini inceleme izni aldı.

Sayıları milyonlara yaklaşan öğretmen adayının devlet kapısında iş bulabilmek için girdiği ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010’da yapılan KPSS eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek sınavı sorularının çalındığı ve kopya çekildiği iddiasıyla 4 yıldır bitirilemeyen soruşturmanın seyrini değiştirebilecek bir karar verildi.
Savcılık, sınavda 120 sorudan 110 ve üzeri soruyu doğru yanıtlayan 2 bin 676 kişi ile birlikte daha önce analiz çalışması sonucunda tespit edilen 40 kişi olmak üzere toplam 2 bin 716 kişinin cep telefonlarının geriye dönük HTS raporlarının alınması için talepte bulundu. Savcının 120 sorudan 110 ve üzerini doğru yanıtlayan 2 bin 676 kişi ile daha önce tespit edilen 40 kişinin cep telefonlarının geriye dönük HTS raporlarının alınması talebini mahkeme kabul etti.
Soruların tamamına yakınını yanıtlayan adayların karı koca, kardeş, akraba ya da komşu olduğunun ortaya çıkmasıyla skandala dönüşen 2010 KPSS soruşturmasında savcı; 2 bin 716 kişinin cep telefonu verilerini inceleyecek.
Soruşturma nasıl başladı?
10-11 Temmuz 2010’da yapılan KPSS’den sonra, Genel Yetenek sınavından bin 29 adayın, Eğitim Bilimleri sınavından ise 350 adayın tüm sorulara doğru yanıt vererek tam puan aldığının ortaya çıkması, sınavla ilgili “şaibe” iddialarını gündeme taşıdı.
Savcılık soruların çalındığı ve kopya çekildiği iddialarıyla soruşturma başlatırken, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, Eğitim Bilimleri testindeki 116 sorunun, adını ve mail adresini savcılığa ilettiği bir adayın e-mail adresine gönderildiğini kamuoyuna açıklaması soruşturmanın boyutunu derinleştirdi.
Soruşturma dosyasındaki raporlarda, “Söz konusu iki testte en başarılı adayların gözardı edilemeyecek bir kısmının şaşırtıcı bir şekilde karı-koca, kardeş, akraba ya da aynı site, cadde, sokakta yaşıyor olmaları tesadüf olamaz.” ifadeleri yer aldı.
“Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bu örgüt faaliyeti çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık ve örgütlü olarak sahtecilik” suçlarından başlatılan soruşturmayı 4 yıl boyunca Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan yürüttü.
Süreçte ÖSYM’de ve soruların basıldığı METEKSAN’da çeşitli aramalar yapıldı. Sınava giren adayların soru kitapçıklarına el konuldu. Soruşturma sürerken kitapçıkların ÖSYM’den savcılığa gönderilen yazı ve savcılığın onayı ile imha edildiği açığa çıktı.
Soruşturmayı 4 yıldır bitiremeyen Sakınan, HSYK kararnamesiyle Konya’ya atandıktan sonra dosya memur Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman’a verildi.

HTS raporları istendi

Erkman 25 Ağustos 2014’te mahkemeye başvurdu. Talep yazısında, sınav sorularının daha önceden bilinmeyen bir şekilde elde edilip, e-mail veya mesaj yoluyla birtakım özel ilişki içinde bulunan kişilere gönderildiğini belirten Erkman, bu suçun kurulmuş olan bir örgüt faaliyeti çerçevesinde gerçekleştirilerek, ülke genelinde, bu örgütün iltisaklı olduğu kişilere cevapların önceden servis edilip, sınava giren bir takım kişilerin olağan dışı yüksek puanlarla sınava giren bütün öğrenciler arasındaki haklı rekabeti saf dışı bıraktığını kaydetti.
Erkman, bu suç örgütünün faaliyetlerinin tüm yönleri ile tespit edilerek deşifre edilebilmesi için, başka suretle delil elde etme imkanı bulunmadığından, sınavda 120 sorudan 110 ve üzeri soruyu doğru yanıtlayan 2 bin 676 kişi ile birlikte daha önce 564 şahsa ait telefon numaralarının HTS kayıtları ile yapılan analiz çalışması sonucunda tespit edilen 40 kişi olmak üzere toplam 2 bin 716 kişinin GSM numaraları üzerinde gerekli araştırma yapmak üzere 1 Haziran-1 Ağustos 2010 arasındaki iletişimlerinin tespiti, saat, tarih ve baz arayan, aranan kimlik bilgisi, arayan aranan konum bilgilerini gösterir değerlerini içeren HTS raporlarının excel ortamında dijital olarak alınmasına karar verilmesini talep etti.
Savcının itirazına üst mahkemeden kabul
Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Ağustos 2014’te 2 bin 716 kişinin soruşturmanın “şüphelisi” olmadığı ve dedikodu, söylenti, tahmin, varsayımla bu kararın verilemeyeceği gerekçesiyle bu talebi 2’ye karşı 1 oyla reddetti.
Bu karara Mahkeme Başkanı Nihat Varol ise belli bir grubun belli bir amaçla yaptığı eylemin soruşturma dışında kalacağı ve delil bulunamayacağı gerekçesiyle muhalif kaldı. Savcı karara itiraz etti. İtirazı bir üst mahkeme olan Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi oybirliğiyle kabul ederek, 2 bin 716 kişinin HTS kayıtlarının incelenmesine karar verdi.
Kaynak: MİLLİYET

About Unknown

Merhaba, Mezunlar Haber okurlarımıza yardım etmek için açtığımız bir sitedir. Görüş, Öneri ve Şikayetlerinizi sayfanın sağ alt tarafındaki iletişim bölümünden bize ulaştırırsanız elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yaz